Креативна Маркетинг Лаборатория: “Какво работи за нас”?

Здравей, аз съм Дария. Приятно ми е! Един от основателите на BRANDnewBUILDERS или както ни познаваш, BnewB – Креативна Маркетинг Лаборатория.
Надявам се всичко, което споделя с теб от кухнята ни да бъде полезно за теб. Избери какво да използваш, но го направи ВЕДНАГА! ЗАЩО?

Германският бизнес консултант Бодо Шефер твърди, че ако отложим изпълнението на замислената задача или идея с повече от 72 часа, вероятността тя да остане неизпълнена скача до 85%.
За нас е важно да сме истински полезни за теб! Затова апелираме към действие, само в него се ражда опитът. А опитът е безценен! Споделям го с теб БЕЗПЛАТНО в Академията за Професионално и Личностно развитие на BnewB —> КЛИКНИ ТУК

1. Бъди различен
Мислиш ли, че в България нещата, които се правят от малкия и среден бизнес, са доста сходни?
Ако отговорът ти е „да“, си част от мнението на BnewB и още много млади хора, с които се срещаме на многобройните бизнес мероприятия, които посещаваме. Всички сме на едно мнение! Защо обаче това е така?
Липсата на КРЕАТИВНОСТ в бизнес модела е капанът на 21 век. Потребителите са отегчени да гледат едни и същи маркетингови послания. Рекламните послания тип СПАМ , които дават информация без никаква добавена стойност.
Пример:
Телевизионните и радио реклами вече не работят толкова ефективно, колко преди 10 години. Тук изключваме продукти с масово потребление – за да бъдат на пазара изобщо на тях им се налага да използват тези източници.

zx620_1890047
Но например флаерите се превръщат в летящи самолетчета към най-близкия кош. И къде отива инвестицията ни… в канала!

Имаме нужда от нещо иновативно и смело. Какво е то?
Дигитализация! Бъди различен и не залагай на познатото!

Ако си отвориш ресторант, много по ефективни са социалните мрежи, отколкото флаерите. А инвестицията е сходна с това да платиш на персонал, който да раздава флаерите, и това да си платиш за Facebook реклама. Но активността и обхватът са много по-големи за по-кратко време. Е, не си ли заслужава да сме в крак с иновациите?

2. ДАВАЙ БЕЗПЛАТНА информация,
за да се позиционираш в социалните мрежи като експерт. Нужно е да даваш СТОЙНОСТ, тоест непрестанно да учиш клиентите си на това как да използват продукта или услугата ти, това с какво ще е полезно за тях, т.н. Повечето предприемачи се притесняват да дават безплатно информация, но това е ключът да се открояваш от конкуренцията си.

3. Лично отношение към детайла
Ако например имаш онлайн бизнес/магазин, направи нещо различно от масата в интернет, нека се вижда личното ти отношение към детайла.
Влизам в два онлайн бутика за дрехи, и двата имат професионални кадри, стилни и добре композирани модели. Каква е разликата, ако под едната снимка има само цена, а под другата снимка на конкурента има:
Материя:
Цвят:
Размер:
Цена:
и кратко описание какво е вдъхновило дизайнера да изработи тази колекция.
(спрямо таргет групата)

Във втория случай клиентът ще се запознае косвено с автора. Така авторът ще започне да изгражда връзка с клиентите си, отношения!

Нещо много популярно напоследък – направи LIVE от Facebook страницата си на работния процес, Backstage на поредната фотосесия или разходка на мястото, което си. (Разработи идеята, спрямо своя бизнес)

Facebook-Live-blogo
Важното е да си различен, но да НЕ правиш компромис с качеството.
Това е възможно, ако не си човек за всичко, а работиш в екип.

4. Изграждай бизнесът си, а не работи в него
Какво означава това?
Това означава, че си се поставил в ситуация да свършиш всичко сам и не делегираш задачи на екипа си. Така нямаш физическото време да развиваш глобалната концепция, а правиш неща на парче.
Когато работиш в екип, е много по-лесно и продуктивно за бизнеса ти.
Знам, че знаеш това, но лесно ли е да сформираш такъв екип? НЕ!
Бих казала, че може би това е най-трудната задача. Необходимо е да имаш хора, които са добри на 100% в различни области, така ще може да разделиш работата на отдели, за които отново да отговаря някой. А не ти да отговаряш за всички основни процеси и реално да не можеш да погледнеш нещата, които са истински важни за развитието на бранда ти.

Какво се налага да правиш:
– счетоводство ( или предоставяне на информация);
– документална част;
– оформяне на заплати;
– фактури;
– администрация/

За какво не остава време:
– как да планираш бизнес ръст;
– увереност, че ти си за бизнеса и той е за теб;
– как да намираш клиенти (иновативно);
– как да задържаш клиенти и да ги превръщаш в лоялни;
– видове реклами, коя реклама е най-добрата за твоя бизнес;
– видове клиенти и правилния подход към тях;
– работа в екип (тренинги);
– управление на времето и самоуправление на времето;
– лична ефективност;
– как да менажираш екипа, който вече си създал.
Истината е, че повечето предприемачи оставят на заден план точно тези  дейности. А маркетинговите кампании са важни, защото определят продажбите ти, а продажбите определят доходите ти.
Ако искаш да научиш повече по темата виж тук:

Академията за Професионално и Личностно развитие на BnewB —> КЛИКНИ ТУК

НАЙ-ВАЖНОТО! Работа в екип и правилно делегиране на задачи!
Убеждението, че ние най-хубаво ще си свършим работата, всъщност ни пречи за:
– изграждане на доверие в екипа;
– свободно време за развитие на концепции.

СЪГЛАСЕН ЛИ СИ?

5. Снимай ВИДЕО!
Ако проследим еволюцията на Facebook като най-използваната социална мрежа ще забележиш 3 етапа:
1. В началото всичко беше статии и пишехме постове
2. След това news feed беше залян от снимки
и сега 3. най-актуални са LIVE- овете и гласовите съобщения.
Адаптирай се към промените и хвани гребена на вълната. Колкото по-бързо, толкова по-добре за теб, не… толкова по-добре за твоя бизнес!

Хората търсят и искат информация, но поднесена максимално удобно за тях. И това е от край време. Замисли се, дистанционното на телевизора ти е създадено за удобство. Би ли ставал, за да смениш всеки канал?

В толкова динамично ежедневие, искаме информация – БЪРЗО И ЛЕСНО!
Е какво по-бързо и лесно от ВИДЕО?
Интересно е и грабва вниманието! Тествай!

Дария Йорданова
Експерт Мотивация и Увереност в екипа на BnewB