Съдържанието на Кобо от PIZZZA: радостта е в простите неща.

Знаете ли, че…

  • Името на Кобо от Pizzza е Костадин и е трето дете. Има две по-големи сестри.
  • Любител е на екстремните спортове – скачал е над 100 пъти от Аспаруховия мост. Рекордът му е 24 пъти за един ден. “На 2 серийки по 12.” Премигва и ми се усмихва. Това ми прозвуча като най-елементарното нещо, което човек може да направи.

    Правили сме махало на моста.

    Беше забравил. Добре, че го разпитах, защото бях шокирана, когато разбрах какво означава “махало” на езика на екстремистите. Явно е нещо формално за него. Ако се интересувате, можете да го попитате лично – ще ви обясни с голямо внимание.

  • Интересува се от спелеология. Едно от очарованията на това да опознаваш хората е, че научаваш много нови неща. Спелеолог е човек, който изучава пещерите.
  • Не пие алкохол и не пуши тютюн. Отказа ми предложението за бира.
  • Рядко яде месо. Пие кафе един път седмично.
  • Обожава комбинацията между сладко и люто.12922352_10205148265820105_1449975201_o

Толкова е интересно да разравяш прашното хранилище със спомени на интересни хора. Представям си всеки гост на #Гореща линия като ковчеже пълно със съкровища. Чувствам се като малко дете пред чувала на Дядо Коледа – нетърпеливо вадя малките големи тайни скрити вътре. Кобо е поредното съкровище, което се гордея, че познавам. За повечето хора е известен като китариста Кобо от Pizzza. #Гореща линия е за тези от вас, които се интересуват от съдържанието на това име. Какво стои зад майсторството на един завършен китарист? Каква е философията му за музиката и живота?

Сесиите започнаха в дома му във Варна, където до скоро живееше с MARCON. Вече можете да го откриете в София. Възползвах се, докато е време, и заедно се погрижихме първо за неговата изложба, където екипа на BnewB беше поканен да кураторства, а след това и за #Гореща линия . “Никога не е късно да се изложиш” е темата на първата му самостоятелна изложба. Можете да надникнете в преживяването ето ТУК. Кобо Цветков е много мил и внимателен човек. Смея да кажа доста деликатен. Не усетих никаква доза агресия или вмешателство в нечии разбирания. Това са едни от качествата, които уважавам особено. Изглежда, че има лек характер. Може би затова ми беше толкова лесно да изпиша първите 500 думи за него. Убедена съм, че и четенето е било толкова леко.

PSY_7775

Като малък е искал да стане космонавт, защото на земята всичко е достъпно. В космоса не е съвсем така. Но на 6 години променя мнението си и решава, че иска да стане музикант. Харесвало му как хората си изливали душата, когато свирят, и поискал да го прави и той. Интересното е, че първите му контакти с музиката са му се сторили скучни. Карали го да дърпа от първа до шеста струна по веднъж. Скука! Човекът просто е искал да вземе китарата и да започне да свири. Тогава родителите му казвали:

Свири, моето момче! Защо даваме толкова пари за уроци!?

А след това нещата се променили и прозвучали така:

Остави я тази китара и си виж малко уроците!

Стигнало се е до там, защото е бягал от часове, за да се прибере и да свири. В гимназията е бил метъл. Тогава създават и първата си група. Разказва как младо момиче се приближило към него и го попитало дали той е китаристът на въпросната група. Със задоволство отговорил, че е именно той. Тогава младата дама заявила, че неин приятел ги съветва най-добре да се откажат, защото са големи некадърници. Първия му провал! Разбира се, той не се отказва, макар че това е сериозна провокация за един тийнейджър.

Още тогава е започнал да рисува и да ходи на уроци по рисуване. Но пак се е оказало скучно, когато го накарали да пресъздава реалността буквално.

Определя като поредица от моменти, проникновенията, че това е нещото, с което иска да се занимава. Доказателствата са навсякъде. Казва, че музикантите постигат нови и нови постижения по два начина: единият е да си избран, а другият е да си работил много за това. Определя себе си като нещо средно. Не успях да измъкна от него признанието, че се мисли за добър.

На въпроса “Защо работиш?” “Защо не изкарваш парите си с музика”  – получих отговора, който е в съответствие с моето мислене:

Музиката е като секса. Започнеш ли да го правиш за пари, всичко отива някак си по дяволите!

Йес! От кога чакам този отговор! По този категорично добър начин дори и аз не съм го формулирала до сега. И аз мисля по същия начин. Провокирана от точно тази идея реших да направя така, че да инвестирам в изкуство. Да го правя за удоволствие. Парите си – да спечеля от друго и добре, че стана така.  Реших да израствам личностно и професионално с умения в друга сфера, а изкуството да правя за удоволствие. Така след няколко години отворена за изцяло нова информация на нови теми сформирахме екипа BnewB. Със същите тези умения успях да събера двете неща в едно и да оформим микро мисията на екипа: Да развиваме културата и изкуството в България! Напълно подготвени за това как ще го направим, започнахме да ядем този слон на малки хапки като една от тях е Гореща линия. Избрах да нямам ограничения във времето, във финансовите си постижения и в начина си на живот. Как точно го направих, кои умения развих, така че да постигна тази база от контакти и възможности, можеш да научиш като се свържеш с мен.

Неговата философия по въпроса е, че работи няколко дни нещо за момента и след това почива една седмица, за да може да свири, колкото иска без никакви ограничения, без ангажименти и стрес. Тогава включва основното си аз – Кобо от Pizzza!

12914895_10205148146617125_1156252967_o

Кобо от Pizzza е благ човек. Можеш да усетиш това по интонацията му, по аурата му. Намира смисъла и радостта в малките неща. Единственият, който държеше да получи отговор от мен на всички въпроси, които му зададох. Това ми направи комплимент. Интересуваше го наистина какво чувствам. Говорихме за личния му живот, където в момента няма нещо кой знае колко атрактивно. Питах го дали планува семейство. Той се озадачи. Смята тези неща за магия. За нещо, което не можеш да планираш. Беше удивен, че аз го имам за математика – така се изрази.  Сподели, че на него му харесва идеята, че няма контрол над тази магия. Макар да имахме коренно различни разбирания за любовта, секса и нещата от живота, не настъпи конфронтация. Колко интересен е светът – едни и същи неща казани по различен начин придобиват различни измерения.  И в крайна сметка всичко е вярно, нали все пак е част от реалността на някой.

Мисията му е да кара хората да се чувстват добре, не само с музика – с жестове, с разговори, с приятелството си. Казва, че ако всички хора се чувстват добре и мислят за позитивни неща ще създадем едно по-добро място за живеене.  Веднага ме спечели и ме накара да се присъединя към неговата мисия. Е, дано сте се почувствали една идея по-щастливи, а ние ще се радваме, че сме допринесли за това!