9 съвета за правилно хранене

photo-1490818387583-1baba5e638af

Какво е правилно хранене? Какви хранителни навици трябва да добием, така че да помогнем на тялото си да се чувства по-добре? Със сигурност това са два не особено често задавани въпроса. В днешно време ние сме толкова забързани, че рядко ни остава време да помислим какво точно да ядем, а какво остава за това как да го ядем. И така терминът правилно хранене сякаш изчезва. Именно и заради това все по-често хората търсят алтернативни начини, за да си набавят необходимите им нутриенти, каквито са например протеиновите шейкове и хранителните добавки.  Правилното хранене обаче е също толкова важно като здравословното хранене. Именно заради това подготвихме тази статия! Ето и нашите прости съвети, които да направят яденето ви по-приятно, по-полезно и по-стойностно:

  1. Не преяждайте!

photo-1469566918525-f615c354a7eb

Правило номер едно за правилно хранене. Лекарите непрекъснато ни предупреждават да не преяждаме, тъй като преяждането води до стрес на цялата храносмилателна система и пречи на правилното смилане на храната. Според учението на йогите, независимо дали храната е здравословна и чиста или не, когато се консумира в по-голямо количество, тя автоматично се превръща в „статичен вид“ храна, която води до загрубяване и втвърдяване на тялото и съзнанието. Спрете да ядете дори ако сте сте още гладни. Ще се почувствате сити веднага, след като захарите и другите хранителни вещества навлязат в кръвния поток и достигнат до мозъка. Друг метод, който може да предотврати преяждането, е консумацията на wellness продукти, които ни дават голямо количество хранителни вещества, така че през деня да не стигаме до състояние на прекомерно силен глад.

  1. Хранете се в спокойно и радостно настроение.

115H

Ако се храните на бързо или когато сте уморени, притеснени или нещастни, храната, която сте приели няма да се смели правилно и цялата и хранителна стойност ще бъде загубена. Когато умът е разтревожен, целият организъм е също разстроен. В такова състояние храната образува много вредни киселини и отрови в организма. Трябва да се стремите да се храните във възможно най-спокойно настроение.

  1. Не яжте много различни видове храни.

photo-1504754524776-8f4f37790ca0

Като принуждавате храносмилателната система да се справя с различни видове храна,  вие в действителност  я отслабвате и повреждате. Поради тази причина се препоръчва да не се яде повече от четири различни вида хранителни продукти на едно хранене.

  1. Сдъвквайте храната напълно.

photo-1485873402302-54d29627d4dc

Това се отнася особено за нишестените храни като ориз, хляб, макаронени изделия и други тестени храни. Цялото храносмилане всъщност започва в устната кухина, където се усвояват някои въглехидрати. Дъвчете внимателно, не поглъщайте не добре сдъвкана храна, в противен случай попаднала не смляна в стомаха, тя отделя токсини, които увреждат целия храносмилателен процес. Ако през деня нямате време да се храните на спокойствие, една доза протеинов шейк в чантата е добър заместител на следобедната закуска например. Ако пък искате да имате повече време, прочетете тази статия, за да разберете как можете да сте максимално ефективни в ежедневието си.

  1. Старайте се да почивате след хранене.

photo-1471560090527-d1af5e4e6eb6

Не се захващайте с каквато и да е напрегната физическа или умствена дейност след хранене. По това време цялата телесна енергия и кръвта са необходими на храносмилателните органи и насочвайки ги към мускулите за физическа работа или към мозъка за концентрация на мисълта, се намалява не само умствената и физическата активност, но се смущава и храносмилането.

  1. Не вечеряйте твърде късно и скоро преди лягане.

photo-1501146763593-4a4242b2040e

Някои твърдят, че е най-добре да се яде час, час и половина преди лягане. Доц. д-р Стела Статкова пък твърди, че трябва да вечеряме 4 часа преди лягане. Каквато и да истината, една разходка на чист въздух преди лягане би подпомогнала храносмилането и би довела до едно така необходимо приятно усещане преди сън.

  1. Всеки ден пийте голямо количество вода!

photo-1495638488670-437e54b3bab4

Водата по естествен начин пречиства организма и го поддържа чист и свободен от отрови и отпадъчни вещества.  Здравият човек би трябвало да пие около 3-4 литра вода  или други течности на ден, но това количество често варира от килограмите на човека и физическата му натовареност. Ако не сте свикнали да пиете много  вода, не започвайте изведнъж с големи количества, а увеличете съвсем постепенно дневното количество. Ограничавайте до минимум пиенето по време на хранене, в противен случай се смущава правилното храносмилане, тъй като постъпва разреждане на храносмилателните сокове. Към водата, която пиете, можете да прибавяте по малко лимонов сок и сол или лъжичка мед.

  1. Не яжте много топли или много студени храни.

photo-1471128239556-6ea9c69e8674

Твърде горещата храна ще доведе до претопляне на организма и ще наруши действието на храносмилателните ензими, повечето от които могат да изпълняват функцията си само в определени температурни граници.  Освен това, горещата храна може да увреди лигавицата на стомаха и червата. Оставете храната да поизстине преди да започнете да ядете.

Твърде студените храни и напитки, от друга страна, причиняват свиване на стомашно-чревния тракт и правят храносмилането трудно. Освен това те са вредни и за гърлото.

  1. Дишайте достатъчно чист въздух и правете гимнастика!

photo-1460482930131-41238907db52

Това не се отнася конкретно до това какво е правилно хранене, но е важно да се отбележи, че тялото се нуждае от физически упражнения за стимулиране и засилване на храносмилателните органи и улесняване процесите на храносмилане. Ако сте отпуснати, мудни и мързеливи, ще страда не само вашето храносмилане, но и цялото ви здраве.

  1. БОНУС СЪВЕТ – яжте седнали

photo-1424847651672-bf20a4b0982b

Колкото и странно да звучи, да ядем седнали има голямо значение за начина, по който организмът усвоява храната. На чисто психологическо ниво, когато сме седнали, мозъкът възприема, че сме в състояние на покой. Това извира от първичните ни инстинкти – много назад във времето първобитните хора не са се хранели, ако са под заплаха (бягайки от див звяр или опитвайки се да намерят подслон), а когато са в покой (в пещерата, до огъня). Затова е важно да подготвим тялото и мозъка си за поемането на храната. Дори и да си много гладен, по-добре първо намери къде да седнеш, отколкото да се храниш, докато вървиш – едва тогава ще може да се нарече “правилно хранене”. А за тези от вас, които отново ще кажат “нямам време за това, докато съм на работа”, решението е едно – wellness продукти, които лесно могат да се консумират в движение.  Ако искате да научите повече за това какъв избор са направили авторите на статията относно своите хранителни добавки, пишете ни на лично съобщение на нашата страница!

Надяваме се нашите съвети за правилно хранене да са ви били полезни и интересни. Завършваме с един цитат от мъдрите лица на Древна Гърция:

„Храната трябва да бъде вашето лекарство, а вашето лекарство нека бъде вашата храна“.

Хипократ, „Бащата на медицината“

Автор:

Гергана Георгиева

Съавтор и редактор:

Златина Великова