Дигитална академия. | BnewB Academy
Регистрирай се

Дигитална академия.

Дигитални академии. Какво представляват? Какви видове има? Какви са техните предимства пред сесиите на живо?

В днешно време все по-често срещаме предложения за онлайн обучения – еволюиралите самоучители по език, превърнали се в онлайн курс, видеокасетите с аеробика – превърнали се в платени ап-ове и разбира се – онлайн курсове и семинари за бизнес и личностно развитие.

Вариантите за формат на дигиталната академия са: Най-напред обучителен семинар на живо, последван от няколко онлайн срещи – за по 2-6 часа. Или изцяло онлайн семинар – поредица от уебинари. Лекторът говори, като на част от екрана се вижда той на видео, друга част е за презентацията и трета част е отворен общ чат за учениците. Лекторите могат и да бъдат повече от един едновременно. Аудиторията може да наброява десетки, стотици, а и дори понякога над 1000 участника. Съществува опция за запис на обучението и гледане по-късно – с опции за превъртане.

Предимствата на този формат стартират още от самото описание на процеса. Всеки ученик има еднакво отлична видимост до уебинара. Намира се в комфортна за него обстановка – с температура по негов избор, а не, както често в залите се случва, едни да зъзнат от студ, а други да пъшкат, развявайки ветрила. Избягва се още разсейването от шумящи съученици. Ако пък случайно именно ти си от шумящите ученици – ето ти свобода да си се разсейваш необезпокоявано (на твоя отговорност и за твоя сметка, разбира се). Без да те гледат лошо и да ти шъшкат. Както и да прибягаш да задоволиш био нужда по време на урока, без да разбуташ цялата зала.

Много по-значителен плюс е гъвкавостта на време и място. Разбира се, най-добрият вариант е да участваш в уебинара на живо, но понякога по основателни причини ти се налага да липсваш. В този случай на спокойствие можеш да наваксаш, като изгледаш курса по друго време. Нещо, което локализираното обучение не позволява. Тук рискът е да не се изкушиш да избягаш от час по не толкова основателна причина, само заради опцията да изгледаш семинара по-късно. ВНИМАВАЙ! Статистиката показва, че в повече от половината пъти записът не се гледа. Но, парите са си твои.

Освен всичко имаш опция да превърташ назад, ако не си успял да разбереш или запишеш нещо. Да превърташ напред, ако темата ти е позната и да даваш на пауза – така можеш дори да изгледаш уебинара на няколко пъти, ако не успееш да организираш достатъчно свободно време наведнъж. Всичко това с уговорката, че по-добре така, отколкото изобщо да пропуснеш обучението, както не рядко се случва в курсовете на живо.

Друго основно предимство е комфорта и уединението на дома ти – ако там си избрал да гледаш академията. Това те освобождава от стегнатото представително облекло, което си е неписано изискване по семинари. И за огромно щастие на жените - могат спокойно да събуят токчетата, да махнат грима и прическата и да се отпуснат. Можеш да си налееш питие, да хапнеш набързо (но не 5-степенно меню, защото все пак е добре да разполагаш със свободна ръка и пространство да водиш записките си.)

Разбира се, топ предимство на онлайн академията е свободата на локацията. И тук не говорим за спестените усилия, време и левчета да слезеш от кварталите до центъра, (макар че защо не и това), а за случаите, в които обучението се провежда в друг град, държава или континент – както е често с топ събитията.

Друго предимство е в пъти по-големият брой места за онлайн семинара в сравнение с тези на живо. Това те защитава от риска да свършат билетите.

Важно е също, че често дигиталните академии са подходящи за работещи и се провеждат вечерно време – понякога по няколко часа. От тази гледна точка е по-приемливо да си на онлайн обучение в дома си от 20ч до 22ч, отколкото в тези часове да си някъде навън. Все пак и за теб и за семейството ти е едно да си в съседната стая, и друго да не си у дома. Макар да не е препоръчително да те разсейват с други неща.

Ако и ти, като хиляди, други решиш да се възползваш от предимствата на дигиталните академии, е добре да се запознаеш с критериите за избор на академия. Както и да се възползваш от препоръки при провеждане на курсовете. Научи повече за това в следващата статия.