Дигитална академия. Критерии и съвети. | BnewB Academy
Регистрирай се

Дигитална академия. Критерии и съвети.

В предишната статия разгледахме същността и предимствата на дигиталните академии. За да постигнеш оптимални резултати трябва да избереш най-подходящия за теб курс. Както и да следваш някои препоръки в процеса на обучението.

А ето и някои съвети, които ще ти помогнат да направиш обучението си максимално ползотворно.

Ако ще гледаш уебинара у дома – усамоти се. Обезателно бъди на линия поне 5 минути преди старта на събитието. Подготви се – нещо за писане. Вода под ръка. Както и всичко, което може да ти потрябва по време на курса – зарядно за устройството, на което ще гледаш, както и напитка или хапване. Лека музика, но така че да не те разсейва. Увери се, че имаш поне стая на разположение, както и съдействието на съквартирантите. По-тихи купони в съседните стаи, нулеви прекъсвания от страна на половинката. Ако си с малко дете, предварително уговори кой да поеме напълно грижите за него в този момент. Най-важното – зарежи всички социални мрежи, чатове, телефонни разговори и имейли. Светът няма да спре да се върти без твоя намеса за двата часа, които ти предстои да прекараш в обучение. И разбира се най-големият ти враг – самият ти – в изкушението си само да отскочиш до другата стая за малко и само да направиш набързо онова, другото нещо, докато слушаш семинара. При липса на изброените условия – по-добре избери друго място за дигиталния урок – някое по-тихо заведение, офиса след работа или най-добре се събери с други ученици в академията. Също така е добре да избягваш мултитаскинга. Записвай идеите си, участвай активно в чатовете и отговаряй на въпросите. Предварително подготви твои въпроси към лектора – какво по-хубаво от това да получиш именно отговор на текущата ти ситуация.

Знаем какво си мислиш: „Личният контакт не може да бъде заменен.“ Електронното обучение е като електронната цигара, като електронната книга и като електронния вибратор – не е същото като истинското. И отново: Всичко е в твои ръце! Достатъчно много хора не оползотворяват семинарите, на които ходят на живо. А този, който е решен да успее ще започне да действа веднага след обучението – в какъвто и формат да е то!

И тук отново припомняме, че често не става дума за избор онлайн или на живо е по-добре, а за оптимизация. Едно и също събитие на живо би могло да бъде посетено от например 500 души, докато онлайн – от 5000. Това води до естествената икономия от мащаба и намаляване на цената онлайн, в сравнение с тази, която би била на живо. Много по-голям е разходът за зала и организация на събитието, отколкото за онлайн платформа за обучения. Още и транспорт и престой в друго населено място на лектора – разходи, които със сигурност ще бъдат включени в крайната цена на билета. А и най-често изборът е между това да се обучаваш онлайн или изобщо да не се обучаваш. А от тези два варианта победителят е ясен.

Разбира се и тук, както при семинарите на живо остава рискът от това на кой лектор и тема ще решиш да се довериш. Добре е да имаш предвид някои критерии за това:

Критерии за избор на дигитална академия.

Тренерите имат ли реални постижения в бранша, в който те обучават? Ако учителят ти е по английски – там е ясно. Ако е инструктор – там е видимо. Но ако те обучават за успех в бизнеса – трябва да е някой, който самият е постигнал успех в някой бизнес, освен бизнесът му да обучава.

Доколко приложими са общите бизнес съвети към твоят бизнес? Често спецификите на някои дейности не позволяват прилагането на универсални съвети.

В автобиографията написал: „Имам лидерски умения.“ – Означавало: „Като кажа „Наздраве“ – всички пият.“ Или с други думи, внимавай кого избираш да следваш. Дали е реален или псевдо тренер. Внимавай за шарлатани и аматьори. И за съжаление тук винаги остава рискът, че в крайна сметка лекторът си провежда обучението, а какво се случва с твоето развитие – си е твоя работа.

Представяш ли си, ако тренерът получаваше пари не за самото обучение, а при евентуални твои резултати? Например ако учителите в училище получаваха по малък процент от заплатата в бъдеще на всичките си ученици, дали образованието щеше да е на по-високо ниво? Въпросът е риторичен, но в практиката всъщност съществува и реален отговор. Има една индустрия, в която самият обучителен процес е безплатен, а учителят получава възнаграждението си след успеха на своя ученик. Това се случва в Мрежовия маркетинг. Това се случва и в нашата единствена за България безплатна платформа за дигитални обучения!